Такеджи Томита Сенсей

Такеджи Томита Сенсей е роден на 3 февруари 1942 година в Хамаматсу, Префектура Шизуока  в Япония. Той се запознава с Айкидо в университета през 1961 година, където получава бакалавърска степен, след което под ръководството на Морихиро Сайто Сенсей е в качеството си на негов пръв и най-главен учидеши. Томита Сенсей е бил също така последен учидеши на О-Сенсей Морихей Уешиба. В Иуама доджо Такеджи Томита прекарва общо 7 години.

Първоначалните 3 години под прякото ръководство на Морихей Уешиба той получава директно от Oснователя 4 Дан на 27 годишна възраст. През 1969 година заминава за Швеция с цел разпространението на Айкидо в Европа.

След това се връща отново при своя учител Сайто Сенсей за 4 години, прекарва най-дългото обучение от всички деши директно от големия майстор и получава 7-ми Дан. През 1992 година лично Сайто Сенсей му разрешава да поеме своя път в Айкидо, продължавайки традицията на Такемусу Айки.

Томита Сенсей казва:

"Вие никога не трябва да забравяте произхода и целите на Будо! Ако вие забравите това, то ще се превърне само в безмислено подражание на чистата философия и стил на живот. Това има особено значение в отношенията в Айкидо."

Тази е и основната идея при съхранението на Будо и създадената Академия Томита Такемусу Айки. Томита Сенсей преподава с голяма точност и прецизност, като се отдава голямо внимание на работата с бокен и джо. Това е основната връзка в техниките без оръжие (риай).

Такеджи Томита е носител на 8-ми Дан ШиханДай. През 1996 година той представлява Айкидо в Международната федерация по бойни изкуства. Асистира на Сайто Сенсей при много семинари и демонстрации. По молба на своя учител участва при заснемането на книгата на О-Сенсей "Budomentary", която е с основните форми от 1938 година и са показани 50 техники от Будо, включващи тайджуцу, айкикен, айкиджо. Томита Сенсей е наследник на Такемусу Айкидо, като неговият път е да преподава на своите ученици формите наследени от О-Сенсей и Морихиро Сайто Сенсей, запазвайки бойното изкуство в ядрото му от самото начало. Изключителна прецизност, съчетана с огромно познание е типична за Такеджи Томита Сенсей, като неговата техника е блестяща и неповторима. Той е наш учител и наставник по пътя на Айкидо.

Разпространение на принципите в Айкидо. Всичко това ще бъде обяснено на татами.     Виж още